Common Faults And Maintenance Methods Of Solar Water Heaters

- Dec 18, 2020-

1. The water heater is not full of water


the reason:

A. Insufficient tap water pressure;

B. The upper and lower water pipes are disconnected;

C. An indoor or outdoor pipe fitting is broken.


Solution:

A. A booster pump can be added;

B. The upper and lower water pipes can be reconnected or replaced;

C. Note when replacing damaged pipe fittings:


If the user encounters the above situation, please do not dismantle it by yourself, and contact the local service provider to exclude it.


2. After filling with water, there is no or little water when using water


the reason:

A. Water leakage at the red silicone ring of the vacuum tube;

B. Water leakage at the connection between the water supply pipeline and the water tank;

C. The check valve is broken and the ball valve is also broken;


Solution:

A. Replace the red silicone ring;

B. Connect the connectors;

C. Replace check valve and ball valve;


Note: If the user encounters the above situation, please do not dismantle it by yourself, and contact the local service provider to exclude it.


3. The water is not full of water, and the outdoor water


the reason:

A. The vacuum tube leaks;

B. The water supply pipeline is disconnected.


Solution:

A. Replace the vacuum tube;

B. Connect the upper and lower water pipes or replace the connecting parts.


Note: If the user encounters the above situation, please do not dismantle it by yourself, and contact the local service provider to exclude it.


4. The water in the solar water heater is not hot


the reason:


A. There are obstructions in front of the water heater, and the sunshine time is short;


B. The upper and lower water valves are not tightly closed;


C. The water quality is not good, and there is scale in the vacuum tube, which reduces the heat collection efficiency;


D. The local air pollution is serious, and there is dust on the surface of the vacuum tube, which affects heat collection;


E. The hot water in the water tank is completely used up, that is, there is no basic water temperature, the water tank capacity is small, and the water consumption is large;


F. Affected by weather.


Solution:


A. Remove obstructions or solar displacement;


B. Replace the water ball valve;


C. Clean the vacuum tube;


D. Clean the surface of the vacuum tube and poly grating;


E. Replace the large-capacity water heater or install an electric heating system;


F. Analyze the weather conditions and pay attention to the amount of water on the water heater


Note: If the user encounters the above situation, please do not dismantle it by yourself, and contact the local service provider to exclude it.


5. The hot water pipe releases cold water or the water is not hot


Solution: Check and unscrew the back cover of the temperature control valve on the heat collecting plate and the electric heater when there is no sunlight or the electric heating does not start, and press the valve core with your big finger to see if it is flexible. If it is flexible, insert it with a flat screwdriver. Tighten the center of the spool clockwise until it is pressed without elasticity. If the two temperature control valves are shut down intact, check whether there is user backwater phenomenon; turn off the hot water main valve and open the hot water pipe (below the one-way valve) to see if there is cold water flowing out, if so, check and drain Backwater.


6. No water is discharged from the hot water pipe (no water in the incubator), no output from the built-in liquid level controller in the electric control box (the red light is off)


Remedy: first check whether there is cold water in the auxiliary water tank. If so, check whether the air switch and leakage switch in the control box are tripped. If so, check whether the green light of the power supply indicator of the liquid level controller is on. If not, check the wiring template Whether the first and second wiring from the left have 220V power supply, if not, they should be checked in turn; if the green light of the liquid level controller is on but the red light is off, the second and third levels on the right side of the wiring template should be set first If the water level line is removed, if there is no output or the red light is on and there is no output (the AC contactor does not start), check or replace the level controller; if there is an output, check whether there is rust, short circuit or scaling between the two wires of the water level probe , Clean, repair or replace the water level line and probe.


Solution:


(1) Check whether the contactor coil leads and the wiring on the terminal board are in good contact.


(2) First disconnect the power supply, replace the over-temperature protection lead with a wire, after the second and fourth connections are connected, turn on the power, and the contactor is closed, then check whether the over-temperature protector has been automatically disconnected or burned due to the lack of cold water. Broken; disconnect the power supply to replace the over-temperature protection element; if the contactor does not pull in, disconnect the power supply to remove the contactor coil lead, check the coil with a multimeter, if the coil is short-circuited or open, replace the contactor, troubleshooting.


7. When the water tank water level is higher than the high water level probe, the contactor is closed; when the water tank water level is lower than the low water level probe, the contactor is not closed


Solution:


(1) Check whether the grounding wire is well connected.


(2) Remove the high and low water level leads and the ground wire. Proceed to the second step.


(3) Prepare 3 wires, one ground wire, one to low water level, and one to high water level.


(4) First, short-circuit the ground wire and the low water level lead. At this time, the level controller should have an output. If there is no output, the level controller is faulty. If there is an output, proceed to the next step.


(5) Then short-circuit the high water level lead with the low water level lead and the ground wire. At this time, the level controller should have no output. If there is an output, the level controller is faulty. If there is no output, proceed to the next step.


(6) At this time, the high and low water level leads and the ground wire should be connected together, and then disconnect the high water level lead. When the level controller should have no output failure, replace the water level line.


8. The contactor is closed, the leakage switch is in the closed position, but the heating speed is slow


Solution: At this time, check whether the heating tube is damaged. When there is no multimeter, you can heat the electric pen one by one or listen to the sound. (If the leakage switch of the heating tube bounces off, the heating tube should be replaced)


9. Waste electricity


Reason: Whether it is a long-term cloudy day or insufficient sunshine, if good, check whether it is because of the local water pressure that there is no cold water supply during the day when the sun is out, and cold water when the water is used at night, and then there is water in the heat collector plate due to lack of water The air is blocked and the cold water cannot enter the solar collector, so there is no hot water produced when the sun comes out during the day, and the electric heater is automatically started when the water is used at night, resulting in a large amount of electric heating but no solar energy.


Solution: This fault should be resolved after contacting the manufacturer with professional technicians to exhaust the air.


Use knowledge of automatic water supply solar water heater


1. More than Sheung Shui


the reason:

A. The single pipe inlet and outlet valve chain is too long;

B. The water quality is bad, it is easy to generate scale or impurities accumulate on the valve core, so that the valve body is not tightly closed;

C. The valve body itself is damaged.


Solution:

A. Cut off the excess chain links according to the standard length;

B. Install a check valve with filter;

C. Replace the valve body.


Note: If the user encounters the above situation, please do not dismantle it by yourself, and contact the local service provider to exclude it.


2. The solar energy makes a whirring sound when the water is on


Reason: When the water tank is almost full in Sheung Shui, if the water pressure is too high and the floating ball floats up and down, the valve will suddenly close and open. When the float valve suddenly closes, because the valve core suddenly rises, the tap water cannot be replenished and a space vacuum is formed. The vacuum is the best medium for sound transmission, so it will produce a lot of vibration.


Solution: install a restrictor valve.

Note: If the user encounters the above situation, please do not dismantle it by yourself, and contact the local service provider to exclude it.


Auxiliary electric heating solar water heater failure


1. No heating


Reasons: A. The actual water temperature is higher than the tripping temperature of the fixed temperature relay; B. The overheat protector trips due to misoperation; C. The fixed temperature relay is broken; D. The power cord is damaged.


Solution:

A. Add a little cold water to lower the water temperature in the water tank and start electric heating;


B. Press the small manual button of the overheat protector after troubleshooting;


C. Replace the constant temperature relay;


D. Use a multimeter to check whether the power cord is burned out, especially at the joints of the power cord, and then remove it. Note: If the user encounters the above situation, please do not dismantle it by yourself, and contact the local service provider to exclude it.


2. The leakage protection plug cannot be powered on


Reason: leakage of electric heating system


Solution: Use a multimeter to measure every component of the electric heating system and exclude it. Note: If the user encounters the above situation, please do not dismantle it by yourself, and contact the local service provider to exclude it.


3. Non-stop heating


Reason: the contact of the constant temperature relay is burnt out


Solution: Replace the constant temperature relay.

Note: If the user encounters the above situation, please do not dismantle it by yourself, and contact the local service provider to exclude it.


Zhejiang Babysun New Energy Technology Co., Ltd.

P.C.: 314415

Cell Phone: +86 18858307787

Tel/Fax: 0086-573-87501648

E-mail: sales@babysunsolar.com

Whatsapp/Wechat: +86-18858307787 

Facebook: babysunsolar

Address: No.4 Factory, No.16 Jinshi Road, Jianshan New District, Haining, Jiaxing City, Zhejiang Province, China